
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

August 28, 2015 

THE EUROPEAN COURT OF JUSTICE RULING OF JULY 9, 2015, ENDER BALKAYA V KIESEL ABBRUCH- UND 

RECYCLING TECHNIK GMBH, CASE N. C-229/14[1] 

 
Collective dismissals: Shall members of the board of directors and trainees also be taken into account?  

 

In this decision, the ECJ ruled that Article 1 (1) (a) of Directive 98/59/EC of July 20, 1998, on the 

approximation of the laws of the Member States relating to collective redundancies, must be 

interpreted as meaning that: 

a) “It precludes a national law or practice that does not take into account, in the 

calculation provided for by that provision of the number of workers employed, a member 

of the board of directors of a capital company, such as the director in question in the main 

proceedings, who performs his duties under the direction and subject to the supervision of 

another body of that company, receives remuneration in return for the performance of his 

duties and does not himself own any shares in the company” (emphasis added). 

b) “It is necessary to regard as a worker for the purposes of that provision a person, 

such as the one in question in the main proceedings, who, while not receiving 

remuneration from his employer, performs real work within the undertaking in the context 

of a traineeship — with financial support from, and the recognition of, the public authority 

                                                      

[1]
 Available on 

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=165652&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ
=first&part=1&cid=514575.  

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=165652&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=514575
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=165652&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=514575


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

responsible for the promotion of employment — in order to acquire or improve skills or 

complete vocational training” (underlining added). 

Directive 98/59/EC was transposed by Law No. 7/2009, of February 12 (hereinafter “PLC”)[2]. According 

to the PLC, a collective dismissal is understood as the termination of employment contracts by the 

employer, simultaneously or successively over a 3 month period, affecting at least 2 or 5 employees, 

depending on whether it relates to a «micro» or a «small» undertaking, on the one hand, or to a 

«medium» or a «large» undertaking, on the other, and whenever such termination is due to the closure 

of one or more sectors or equivalent structures or to a reduction of employees due to market, structural 

or technological reasons (Article 359, No. 1 of PLC). And, for this purpose, Article 100 of the PLC defines 

what should be considered as a «micro» (with fewer than 10 employees), «small» (between 10 and 

fewer than 50 employees), «medium» (between 50 and fewer than 250 employees) and «large» 

undertaking (250 or more employees). 

Pursuant to Article 398, No. 2 of the Portuguese Commercial Companies Code, if an employee of a 

public limited liability company (“sociedade anónima”) is appointed Director (“administrador”) of said 

company, the former employment contract is deemed legally suspended. Most legal doctrine and case-

law bases this suspension on the incompatibility on being simultaneously the source and the receiver of 

the company’s orders. Accordingly, the labour legal framework – including provisions on collective 

dismissals – is not directly applicable to such category of directors, except in cases where the suspension 

ends and the employment contract “revives” (in this sense, see the Lisbon Court of Appeal ruling of 

February 6, 2013, Proc. No. 2848/10.9TTLSB.L1-4[3]). 

A different understanding has, however, been admitted concerning private limited companies 

(“sociedades por quotas”), where it has often been argued that the performance of management 

functions (“gerência”) might be compatible with an employment contract, depending on how such an 
                                                      

[2]
 Amended by Laws No. 105/2009, of September 14, 53/2011, of October 14, 23/2012, of June 25, 47/2012, of August 29, 

69/2013, of August 30, 27/2014, of May 8, 55/2014 of August 25 and 28/2015, of April 4. See also Rectification No. 38/2012, 
of July 10. 
[3]

 Available on 
http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/33182fc732316039802565fa00497eec/5e09469631c1b6cc80257b21003d693a?OpenDocument 
(Portuguese version).  

http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/33182fc732316039802565fa00497eec/5e09469631c1b6cc80257b21003d693a?OpenDocument


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

activity is carried out (with or without legal subordination) – in this context, see the Supreme Court 

decision of September 29, 1999, Proc. No. 98S364[4]. 

Moreover, as a rule, apprenticeship or vocational training agreements are not qualified as employment 

contracts and only in very specific situations (where expressly foreseen in law) are labour provisions 

extended to such situations (e.g. Article 4, No. 1, a) of Law No. 7/2009 that applies the regime governing 

work accidents and occupational illnesses to apprentices or trainees)[5]. Therefore, since they are not 

qualified as employees, the rules on termination of an employment contract are also not applicable in 

such situations. 

In view of the above, national rules on collective dismissals – in particular the reference to “termination 

of employment contracts” (Article 359, No. 1 of PLC – emphasis added) – have not been construed as 

including other contracts not qualified as such, thus excluding the termination of management functions 

relating to a director of a public limited liability company or of an apprenticeship or vocational training 

contract. This ECJ decision suggests, however, a different understanding, to be taken into account in 

collective dismissals to be carried out in the future. 

Rita Canas da Silva 

rcs@servulo.com 

 

                                                      

[4]
 Available on 

http://www.dgsi.pt/jstj.nsf/954f0ce6ad9dd8b980256b5f003fa814/976eae9a5a67b2c48025696600524d5e?OpenDocument 
(Portuguese version). 
[5]

 See the Coimbra Court of Appeal’s ruling of June 6, 2013, No. 64/12.4TTGRD.C1, available on 
http://www.dgsi.pt/jtrc.nsf/8fe0e606d8f56b22802576c0005637dc/8f80ea166ad0ec1880257ba3003af4d5?OpenDocument 
and the Lisbon Court of Appeal of June, 2, 2005, Proc. No. 1598/2005-4, available on 
http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/0/d77f01710fee5dc08025708a0035d79e?OpenDocument and of 8.6.2011, Proc. No. 
2924/06.2TTLSB.L1-4, available on 
http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/e6e1f17fa82712ff80257583004e3ddc/62cff77d83df5947802578c60055e154?OpenDocument 
(Portuguese versions).  

http://www.dgsi.pt/jstj.nsf/954f0ce6ad9dd8b980256b5f003fa814/976eae9a5a67b2c48025696600524d5e?OpenDocument
http://www.dgsi.pt/jtrc.nsf/8fe0e606d8f56b22802576c0005637dc/8f80ea166ad0ec1880257ba3003af4d5?OpenDocument
http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/0/d77f01710fee5dc08025708a0035d79e?OpenDocument
http://www.dgsi.pt/jtrl.nsf/e6e1f17fa82712ff80257583004e3ddc/62cff77d83df5947802578c60055e154?OpenDocument

